10 sfaturi!

6 februarie 2014 | 9 Comentarii

Mi-a picat in mana, cum s-ar spune, articolul acesta numit ” 10 sfaturi pentru femei din partea lui G. Calinescu”.
Mi se pare fabulos. Actual. Adevarat. Aparent desuet, cred ca fiecare dintre noi, indiferent de varsta, statut social, moment al relatiei, putem extrage ceva util. Depinde de lipsuri, depinde de nevoi. Pentru cele care nu ati citit inca, m-am gandit sa o facem impreuna si poate si dezbatem punctual cele zece sfaturi…la un ceai dansant…cum ar zice bunica.:)
Asadar:

1. “Pentru o fată, reușita în viață nu e o chestiune de studiu și de energie. Rostul femeii este să placă, afară de asta nu poate fi fericire.”
2. “Poți fi savanta, poți fi artistă, dar nu uita că ești femeie. Nu trece în tabăra bărbaților.”
3. “Esențialul este nu de a fi desăvârșită trupește, ci expresivă. Bagă de seamă că expresia nu e numai a feței. Sunt femei care par distinse facial și sunt vulgare corporal. Genunchiul tău să inspire sentimente nobile.”
4. “Nu-ți fortifica în așa fel caracterul, încât să nu mai poți plânge. O femeie care nu știe să plângă și-a pierdut jumătate din farmecul ei.”
5. “Ferește-te de imperiul pe care îl au asupra fetelor fine firile înapoiate și brutale. Nu confunda virilul cu grosolanul.”
6. “Dar nici nu cădea în greșeala contrară de a căuta cu tot dinadinsul un învățat. Nu rareori aceștia sunt primitivi și egoiști și sufletul lor este sub nivelul intelectului. Caută un om adevărat.”
7. “Nu te căsători cu un bărbat care declară cinic că nu pricepe arta. Poate ascunde vicii îngrozitoare.”
8. “Dacă soțul tău va fi un bărbat excepțional, nu te extazia în fata celorlalți de ceea ce face, nu-l apăra de bârfeli. Îl vei obișnui să se considere intangibil.”
9. “Nu îndepărta brutal, fiind căsătorită, pe bărbatul pe care-l stimezi și crezi că te iubește cu adevărat. Poți întuneca astfel o existență. O prietenie delicată nu e un adulter.”
10. “Având copii, nu deveni ostentativ mamă. Întâlnești la unele femei cu progenitură o voluptate și o lipsă de pudoare neplăcute. Chiar cu copii, să fii pururi copilăroasă.”
G. Călinescu (19 iunie 1899 – 12 martie 1965)

Pareri?

Comentarii

 1. TeoFulga , 6 februarie 2014 at 9:35 AM

  Atat de frumos.:) Le-am mai citit eu tot distribuite de tine. 😀 Nu cred ca sunt in masura sa comentez detaliat pe subiectul asta,si asta pt ca nu am experienta necesara si nu vreau sa dau in penibil.
  Spun doar ca cele 10 sfaturi sunt pline de invataturi si poate asa, scrise, vor fi receptate de mai multe femei! 🙂
  Si..eu cred ca la momentele respective, tu poti indeplini toate cele 10 conditii pe care le regasim aici. 🙂

 1. Astefanei Patricia , 6 februarie 2014 at 10:13 AM

  Ce frumos zici la 4. 😀
  Apropo, imi place tare poza de sedinta asta, e singura? 😀

 1. Georgiana Camelia , 6 februarie 2014 at 11:03 AM

  Este a 3-a oara cand citesc aceste sfaturi si tot nu reusesc sa le sintetizez cumva. Daca nu sunt cele mai bune se afla printre cele mai bune sfaturi oferite unei femei sau femei in devenire. Reusesc sa surprinda importantul si adevaratul, mi se par incredibile! Se potrivesc oricarei femei, fie ca e vorba de cea din 1965 sau cea din 2014 si sunt sigura ca asa va fi si peste alti ani. Multumesc pentru ca mi le-ai aratat! :*

 1. Rebeca , 6 februarie 2014 at 12:14 PM

  Frumos spus! Nu mi-a fost dat sa le citesc pana acum si ma bucura faptul ca le-ai postat. Sfaturi utile, actuale chiar si dupa atatia ani. Mi se pare interesant cum trece de la fata, la femeie casatorita, iar mai apoi, la mama. Pupici!

 1. matel , 6 februarie 2014 at 1:28 PM

  Mi se par sexiste. De exemplu, prima:

  1. “Pentru o fată, reușita în viață nu e o chestiune de studiu și de energie. Rostul femeii este să placă, afară de asta nu poate fi fericire.”

  Cum adica? Cum ati putea spune asa ceva? Obiectivul unei femei este sa fie placuta? Doar atat? Femeile sunt puternice, invata, si sunt la fel de bune ca barbatii. In acelasi fel in care un barbat nu are obiectiv in viata sa fie placut, nu o au ca obiectiv nici femeile. Si vai de noi, daca am urmari in viata sa fim placuti, obsesionati constant de parirle celorlalti uitand ale noastre. Rostul femei, cica, mi se pare incredibil…

  M-ai surprins Adela!

 1. Mica , 6 februarie 2014 at 8:18 PM

  Hmmm pentru mine sfatul acesta are un alt sens. Nu cred ca se refera la faptul ca obiectivul unei femei este doar a se face placuta ci la faptul ca o data ce se face placuta, avand o atitudine deschisa, dezinvolta, fireasca, naturala pana la urma, se instaleaza si fericirea. Si fericirea cred eu ca este motorul reusitei in viata, este energia de care avem nevoie pentru a ne putea atinge obiectivele. O femeie trista, mai mereu posomorata, care nu stie sa zambeasca, nu stie sa intre in contact cu ceilalti, nu-i fericita. Si daca nu este fericita poate insemna ca nu este satisfacuta de viata ei. Si daca nu este satisfacuta de viata ei, sansele de a avea succes sau de a-si mentine succesul, sunt cam mici.
  Reusita aceea nu este o chestiune de studiu si de energie, este o chestiune de fericire si fericirea aceea vine tocmai din starea aceea de a placea, de a se face placut si nu doar pentru cei din jur ci si pentru sine insasi.
  In mine asa suna fraza aceasta…. Oricum felul in care interpretam si ne raportam la anumite idei, cred ca tine de subiectivismul si de filtrul interior al fiecaruia, 🙂

 1. Marinela Lungu , 6 februarie 2014 at 3:51 PM

  Un sfat nu este niciodata de prisos,pentru ca intotdeauna are un mesaj profund,o esenta , un gand care merita a fi luat in bagajul cunostintelor!Frumos si adevarat!O femeie trebuie sa fie o femeie,nu doar ca infatisare,ci si ca suflet , sa-l aiba pur ,frumos,infloritor,sa izvorasca de acolo gingasia si frumusetea care lipseste acestei lumi…

 1. Lumy_Mee , 6 februarie 2014 at 4:20 PM

  Unele sunt etern valabile, altele par desuete prin formulare. Femeia a fost dintotdeauna motorul casei si esteticul absolut al unui camin. Intr-un fel, esenta acestui lucru ar trebui sa ramana. Faptul ca femeia studiaza, are o cariera si castiga bani nu inseamna ca trebuie sa o instraineze de esenta ei. Nu inseamna ca trebuie sa fie dura ca cel mai dur barbat, ci ca cea mai dura femeie, trebuie sa isi pastreze delicatetea si preocuparea pentru frumos, sa isi ingaduie un dram de fragilitate si sa stie sa ceara si sa accepte ajutor. Reusita si cariera unei femei asigura fericirea doar daca sunt completate de implinirea feminitatii. Exista momente in care trebuie sa fii stanca si momente in care trebuie sa fii doar emotie, fara un astfel de echilibru nu poti avea niciun alt echilibru.

 1. Mica , 6 februarie 2014 at 8:32 PM

  Probabil Calinescu daca ar mai fi trait si azi, ar fi dat o alta formulare acestor sfaturi (cel putin unora dintre ele), una care sa coincida cu zilele in care traim. In esenta sunt foarte valabile si poate izbitor de adevarate dar risca sa fie interpretate altfel decat ar trebui.
  Pentru mine, cea mai cu impact este aceasta “Nu-ți fortifica în așa fel caracterul, încât să nu mai poți plânge. O femeie care nu știe să plângă și-a pierdut jumătate din farmecul ei.” si cred ca se poate aplica si in cazul barbatilor. Nu-i o rusine sa plangem, nu-i o rusine sa ne aratam sentimentele, trairile Nu-i o dovada de slabiciune, ba din contra, este o dovada de curaj…de putere.

  In orice caz, traim invatand si invatam traind. Si orice astfel de sfat este de pus acolo undeva in interiorul nostru si de extras din el ( asa cum spuneai si tu) acele lucruri care pentru noi au sens, care vin in completarea unor nevoi…a propriilor nevoi.

  Cu Drag! 🙂

Leave a Comment