Greseli gramaticale frecvente in limba romana.

31 ianuarie 2015 | 7 Comentarii

(null)
„Da-ti-l-as ca nu-i cuminte” . Si explicatia: „As da tie pe el”. N-o sa uit niciodata testul de gramatica pe care mi l-a dat profesorul meu de limba romana, domnul Patru, de la scoala din Susani. Eram brici pe vremea aia. Parca de ce trece timpul, ma tampesc. Se intampla sa scriu un text, ca mai apoi, cand trec din nou privirea peste el, sa-mi dau seama ca am scris un cuvant asa cum numai intr-un cosmar as fi putut sa-l scriu. Cred ca internetul asta e de vina! :))))
M-am gandit sa trecem impreuna in revista cele mai frecvente greseli gramaticale pe care le fac romanii, ca poate ajuta. 🙂

In sensul acesta am gasit un articol foarte bine scris pe care e bine sa aruncati si voi privirea.

„Românii fac multe greşeli gramaticale fiindcă româna este o limbă cu multe forme flexionare ale cuvintelor, spun lingviştii. Pe scurt, la fel ca în latină, conjugarea verbelor, acordurile, diferitele forme de pronume sunt atât de multe şi de diverse, încât de multe ori apar confuzii. Astfel, în topul greşelilor gramaticale frecvente în limba română sunt dezacordurile, spun specialiştii.
„Spre exemplu, mulţi români nu ştiu că verbul «a aşeza» se scrie, la persoana a treia, «aşază», nu «aşează»”, spune profesoara de limba română Ecaterina Stanca, de la Colegiul Naţional «Tudor Vianu» din Capitală.

„De multe ori aud persoane care spun «i-ar place» în loc de «i-ar plăcea», fiind vorba de condiţionalul optativ care se formează de la infinitivul verbului. O altă problemă este pentru mulţi imperativul negativ care se formează tot de la infinitiv. «Taci!» – «Nu tăcea!» este corect, în loc de «Nu tace!». Un alt exemplu ar fi «Nu te complăcea într-o situaţie umilitoare!» în loc de «Nu te complace într-o situaţie umilitoare!». De asemenea, românii au o problemă cu ştiinţă/conştiinţă, pe care le mai scriu cu un singur «i»”, a explicat Stanca.

GREŞELI GRAMATICALE FRECVENTE ÎN LIMBA ROMÂNĂ: „I”-URILE CARE RIDICĂ PROBLEME
Profesoara a mai atras atenţia că unele persoane mai scriu „tu ştii” cu un singur „i”, ceea ce nu este corect, verbul „a şti” are doi „i” la persoana a II-a singular, indicativ prezent şi conjunctiv prezent, forma afirmativă şi forma negativă.

„O altă problemă pe care am întâlnit-o este la genitivul dativ singular, care se formează de la nominativ plural. Spre exemplu, corect este «regulamentul ordinii», nu «regulamentul ordinei». De asemenea, unii români nu ştiu că atunci când un adjectiv este trecut în faţa substantivului, acesta preia articolul, adică «ochii albaştri» devine «albaştrii ochi». Şi la pronume au probleme, spre exemplu, nu prea se ştie că «eu însumi», la feminin este «eu însămi», iar «noi înşine» este «noi însene»”, a mai spus profesoara.

Mulţi români folosesc greşit şi prepoziţia „pe”. „În limba română, pronumele relativ «care» cu funcţie sintactică de complement direct trebuie să fie însoţit de prepoziţia «pe», explică specialiştii.

ALTE GREŞELI GRAMATICALE FRECVENTE ÎN LIMBA ROMÂNĂ
„Aş adăuga aici şi exemplul mult-folositului «am luat la cunoştinţă». Formularea corectă este «am luat cunoştinţă (de ceva)», dar «mi s-a adus la cunoştinţă (ceva)». De asemenea, «servici» este greşit! Cuvântul acceptat de norma literară este «serviciu», la fel şi «chitară» (nu «ghitară»), «chiuvetă» (nu «ghiuvetă»), «ţigară» (nu «ţigare»).Românii spun «suntem la restaurant, servim ceva», deşi nu servesc nimic, doar mănâncă. Ospătarul este singurul care «serveşte».

La fel, auzim (chiar şi la TV), despre «ultimile zile» – v-aş întreba, spunem «aceste ultimi zile de vară» sau «aceste ultime zile de vară»? Dacă aţi ales a doua variantă, atunci trebuie să spuneţi şi «ultimele zile de vară».

Nu mai discutăm despre celebrul «â» din mijlocul cuvintelor. Puţini au înţeles că se scrie «reîncarnare», nu «reâncarnare», «reînnodare», nu «reânnodare», «reînviere», nu «reânviere». Şi asta pentru simplul motiv că acel «re» este doar un prefix ataşat unui cuvânt care începe cu «î», şi aşa trebuie să rămână.

Că tot veni vorba, când scriem cu doi «n» şi când cu unul singur? Simplu: dacă vreţi să scrieţi «în» în faţa unui cuvânt, trebuie doar să verificaţi dacă acesta începe cu «n» – atunci litera «n» se dublează. Adică: nod, înnoda, nor, înnora. Dacă nu este vorba despre un «în» adăugat, ci cuvântul în sine începe cu acest grup de litere, nu-l dublăm pe «n»: înot («ot» nu este un cuvânt), învestitură («vestitură» nu este un cuvânt), începător («cepător» nu este un cuvânt)”, a explicat Mihaela Apetrei, senior trainer pentru Public Speaking şi Comunicare.

Comentarii

 1. TeoFulga , 31 ianuarie 2015 at 1:58 PM

  !! Acel ”pe” este atat de des uitat…:))) Foarte util acest articol,mai ales pt ca de foarte multe ori, oamenii gresesc in vorbire pt ca aud frecvent respectivele greseli in conversatiile celorlalti. Pot spune ca inainte de liceu,foloseam multe forme gresite,fara sa-mi dau seama,pt ca auzeam folosindu-se peste tot acele forme gresite. Odata cu liceul, doamna mea profesoara de romana, pe care o iubesc pur si simplu, ne-a atras atentia de fiecare data cand greseam, ne dadea argumentele si ne repeta de cate ori avea ocazia. In felul asta,am inteles mult mai bine greselile pe care le faceam si am ajuns sa corectez la randu-mi oameni care gresesc in vorbire. 🙂
  Aaa,si sa nu uit!:)) Mai e inca o greseala frecventa in vorbire.. DECAT. Mama mia, cat de des il aud in propozitii afirmative…
  Mi se pare foarte important sa ne acceptam greselile, si sa ne imbunatatim exprimarea, pt ca pana la urma, conteaza extrem de tare in viata de toate zilele.
  Te puup,Ade.
  Foarte mult imi place postarea asta! 😀

 1. Sonia Diugan , 31 ianuarie 2015 at 2:20 PM

  Ce post bun și picat la țanc pentru oricine. 🙂 Mi se întâmplă așa des sa scot pe gura chiar aberații, baliverne, pentru ca de multe ori asociez anumite cuvinte încât se ajunge la o propoziție fără sens. :)) genul acesta de greșeli ar trebui luate în calcul și gândite, nu trecute cu vederea, pentru ca felul nostru de a ne exprima este pana la urma o parte din noi înșine.
  Super idee sa scrii despre acest lucru!
  P.S. eu am ajuns sa cred ca de multe ori lumea greșește și din cauza timpului pe care îl au la dispoziție, fără sa ne dam seama pana și cuvintele ne sunt monitorizate..suntem mereu într-o continua fuga, nu ne acordam nicio clipa sa gândim. 🙂

 1. Denisah , 31 ianuarie 2015 at 3:24 PM

  http://m.jurnalul.ro/stiri/observator/anun-umanitar-colectivul-anului-vi-al-faculta-ii-de-medicina-generala-dunarea-de-jos-gala-i-va-cere-urgent-ajutorul-684242.html

  Daca are cineva dorinta si posibilitatea sa ajute cu cat de putin ar fi..

 1. Aida Grosu , 31 ianuarie 2015 at 3:39 PM

  Cred ca e un sibiect foarte vast…si observ din pacate ca apar din ce in ce mai multe greseli de scriere…multi utilizatori de internet, nu mai remarca aceste greseli de scriere, pt ca zic ei ca interlocutorul a fost grabit sa scrie si uite asa mananca, adauga sau gresesc litere din cauza tastatirii mult prea utilizate..
  Eu pot sa spun ca in momentul de fata nu mai am exercitiu la scris cu mana..si uneori uit cate un bastonas ori cargulita la cate o litera…asta pentru ca in ultima perioada am scris mai mult la tastatura cu litere de tipar decat cu propria mea mana…

  Si acum ca o paranteza …iti spun ca , ma amuzam pe chestiile astea dar cred ca a devenit o problema cam pentru toti , astia, ca noi care avem PC , laptop, tableta, ori smart phone..pentru ca ne-am invatat gresit in a accepta toate greselile…si nu stiu daca stii dar acum vreun an umbla pe net melodia aia „Ma-ta are cratima” pt ca sunt sigura ca si in momentul asta sunt unii care chiar nu stiu ca ” ma-ta” are cratima…

  Si pt ca am vazut ca si ceilalti au scris ceva de prof de romana…eu pot spune ca unul din cuvintele importante si o scriere corecta mi-a ramas si acum in minte, chiar daca e personaj de roman, imi va ramane in minte toata viata ca se scrie VITORIA si nu Victoria Lipan.

 1. Rebeca , 31 ianuarie 2015 at 6:31 PM

  Imi place mult postarea asta, Ade. Impartasesti cu noi multe lucruri utile si iti multumim 🙂 Te pup, cu drag!

 1. admin (author) , 5 februarie 2015 at 10:15 AM

  Sunt utile si pentru mine! 🙂

 1. Georgiana Camelia , 31 ianuarie 2015 at 9:28 PM

  Sa stii ca de multe ori mi se intampla sa scriu gresit, asa ca mi-a intrat in reflex sa ma verfic, ceea ce ar trebui sa facem toti. Recunosc, de multe ori gresesc din punct de vedere gramatical fara sa imi dau seama si din pacate televiziunea si mass-media in general nu ne ajuta, ca sa nu mai spun ca sunt profesori care gresesc gramatical. Cel mai tare ma enerveaza cand vad scris „sa fi” sau „fi cuminte”, cand stiu ca se scrie cu doi de „i”, sau „vroiam” in loc de „voiam”, ca sa nu mai spun de momentele in care vad „decat” in loc de „doar”. De cratime si folosirea lor nu mai pomenesc pt ca sunt zeci de greseli. Intr-adevar, limba romana e grea, e ciudata, dar e limba noastra si trebuie sa invatam sa o vorbim/scriem corect si cel mai important, sa o respectam :).

Leave a Comment