Pasi mici pentru oameni mari!

9 iunie 2017 | 6 Comentarii

Stiti ca sunt fata de la tara. Nu spun asta cu sens peiorativ, insa eu mi-am asumat tot timpul faptul ca provin dintr-un satuc din Oltenia. Si nu am regretat nicio secunda.
Imi amintesc cu drag de ulitele Susaniului, de tot ce inseamna viata si joaca la tara. De o comunitate de oameni buni, apropiati. De natura. De cea mai buna mancare din lume. De corcoduse si cirese direct din copac.
Toate au avut farmecul lor. Si toate au un loc in sufletul meu.
Dar, trecand peste toate amintirile placute, inteleg lupta copilului de la tara. Sunt copii care invata in scoli in care e frig. Sunt copii care fac orele de chimie fara sa fi vazut vreodata un pahar Berzelius. Sunt copii care vor sa studieze canto, sa mearga la balet si nu pot. Adevarul e ca, oricat s-ar stradui unii profesori, si oricat s-ar dedica meseriei (ceea ce si fac!), sa faci unele lucruri, in ceea ce priveste educatia, in mediul rural sau in orasele mai mici din provincie, poate fi dificil.
Poate tocmai de aceea, multi copii pleaca de mici „la oras”. Parintii isi doresc pentru ei ce e mai bun. Copiii vor sa invete mai mult. Sa aiba acces la mai multe oportunitati. Deseori cu mari sacrificii din partea parintilor. Dar si a copiilor. Practic, ei invata sa se descurce singuri, de mici. Fac naveta in alte localitati sau aleg sa se mute acolo, ramanand in internatul scolii sau „in gazda”. Eu sunt recunoscatoare pentru tot ceea ce mi-au oferit ai mei si stiu cat de norocoasa sunt. Sunt unii copii pentru care surasul sansei se lasa insa asteptat.
Cum bine stiti, eu colaborez cu Procter & Gamble de ceva vreme si m-am bucurat cand mi-au povestit despre proiectul lor de responsabilitate sociala desfasurat impreuna cu Habitat for Humanity, prin care sprijina comunitatea din Urlati, judetul Prahova. Oamenii acestia se implica de 8 ani in viata comunitatii. Au inceput prin a angaja localnicii, iar apoi au ajutat Liceul Teoretic Brancoveanu Voda sa faca o scoala tehnica pentru copiii acestora: Clasa Tehnica cu specializarea Electronist Aparate si Echipamente. Pentru ca aceasta noua clasa tehnica era peste puterile de gazduire ale Liceului teoretic, ei au venit cu o solutie, amenajand un spatiu de educatie pentru acesti copii: un container adaptat pentru studiu.
Este o solutie practica, dar, desigur, temporara. Urmeaza acum chiar construirea noului spatiu. Astfel, Procter & Gamble si Habitat for Humanity Romania, vor ridica de la zero o clasa pentru viitorii meseriasi. Cu ajutorul voluntarilor si al tuturor celor implicati, aceasta va fi gata pana in septembrie. De ce ma bucur eu pentru asta? Pentru ca acestor copii li s-au pus la dispozitie conditii pentru a putea invata o meserie. Pentru ca isi pot continua studiile si pot face asta acasa, alaturi de parintii lor.
Poate va pare un lucru mic, dar, credeti-ma, nu e asa. Nici nu stiti cat de important este sa ti se spuna, atunci cand esti mic, ca cineva are incredere in tine. Ca ai sansa sa faci ceva important cu viata ta. Cred ca este, de altfel, o usurare pentru parinti. Acestia stiu ca ai lor copii au sansa ca dupa ce termina aceasta scoala, sa isi gaseasca un loc bun de munca.
Cred ca asa se ajuta o comunitate. Sunt pasi mici, ca sa cream oameni mari!

Ps: Abia astept sa descarc pozele de la petrecerea lui Alexandru si sa le urc aici. 🙂

Comentarii

 1. TeoF , 9 iunie 2017 at 8:17 PM

  Mi se pare minunat! 🙂 și eu abia aștept sa văd pozele cu Alexandru!?

 1. Felicia Licu , 9 iunie 2017 at 8:47 PM

  Ma bucur ca te implici in asemenea proiecte pentru copiii de la tara, tu chiar esti un exemplu de copil bun care a plecat de la tara si a reusit frumos in viata, e drept ca ai si parinti foarte buni, dar faptul ca tu ai reusit ii poate inspira si pe altii ca se poate si mai bine. Mult succes in tot ceea ce faci si sa sti ca toate faptele bune chiar sunt rasplatite in viata, m-am convins din experieta, tot ce dai, primesti si inapoi!

 1. Nicoleta.Stînga , 9 iunie 2017 at 11:02 PM

  Foarte frumos unele scolii chiar merita ajutate ?

 1. sorina , 10 iunie 2017 at 12:08 AM

  hehe a trecut aproape un an.oarca mai ieri iti scriam.hai ca eu sunt la spital tu mai ai, si la o zi dupa noah al meu hop si alexutul.Doamne timpul asta zboara ca nebunul.
  laudabile toate proiectele in care esti implicata!!!!!

 1. Sonia Diugan , 10 iunie 2017 at 10:47 AM

  Cât de frumos. Intr-adevăr educația și copiii care nu au atât de multe resurse ca la oraș merita susținute mai mult pentru ca se ascund in acele locuri sufletele minunate cu vise mărețe, muncitori și cu încredere sigura ca lumea poate fi una buna și frumoasa. Ce frumos ca sunt oameni care le pot demonstra asta.

 1. Astefanei Patricia , 12 iunie 2017 at 12:33 AM

  Educatia mi se pare cea mai importanta, impreuna cu sanatatea si ingrijirea. Pentru ca, noi oamenii, nu ne afirmam niciodata cu adevarat prin ceea ce avem, ci prin ceea ce suntem.
  Astept cu nerabdare pozele de la petrecerea lui bebe A!

Leave a Comment