Personal branding!

3 mai 2014 | 8 Comentarii

20140503-221432.jpg

Saptamana trecuta am fost invitata de catre Raluca Hagiu sa particip la cea de-a 7-a editie a Atelierelor de idei Unica. Tema pe care urma sa o dezbatem era: „Secretele brandingului personal”. Treaba complicata! M-am tot gandit la perspectiva din care vreau sa vorbesc. Ba mai mult de-atat,

m-am informat, am citit si am discutat cu specialisti. Cu toate astea, am ales sa vorbesc cu onestitate despre felul in care mi s-a intamplat MIE sa devin un brand. Adica fara sa-mi dau seama. Pentru ca imi doresc ca postarile mele sa va si ajute in vreun fel, nu doar sa ma vedeti pe mine scalambaindu-ma in toate felurile si emitand judecati de valoare semidocte, am hotarat sa fac un rezumat a ceea ce consider (citindu-i pe altii) a fi important in construirea unui brand. Un fel de tips&tricks. Asadar, ia sa vedem ce spun specialistii!

Într-o lume în care noile cărţi de vizită sunt căutările pe Google şi notorietatea, iar rețeaua de contacte profesionale valorează deseori mai mult decât diploma din facultate, brandingul personal ar trebui să fie o preocupare de bază a oricărui profesionist.

Brandingul personal devine astfel nu un lux rezervat doar directorilor de multinațională şi antreprenorilor, ci o necesitate specifică oricărui om ce îşi doreşte să fie găsit, recunoscut şi remunerat pentru ce ştie să facă cel mai bine.

Tactici de personal branding pe care le poti folosi:

Găseşte-ţi stilul personal. Cel mai important înainte de toate. Nu poţi imita brand-ul altcuiva. Tu eşti tu şi asta contează. Stai câteva minute şi gândeşte-te ce te caracterizează, întreabă-ţi prietenii ce le transmiţi, trage o concluzie şi promovează de acum înainte caracteristicile cele mai bune care crezi că te reprezintă. Pune pe foaie valorile şi principiile care te reprezintă. Caută să le integrezi în tot ceea ce faci.

Adaugă stilul personal în activităţile tale zilnice. Un brand transmite prin fiecare acţiune ce o întreprinde valorile şi principiile pe care le urmează. Urmăreşte acest model şi cu activităţile tale. Fii atent cu cine îţi asociezi imaginea, ai grijă ca ceea ce faci să te reprezinte cu adevarat.

Caută-ţi numele pe Google. Vezi ce informaţii găseşti despre tine. Gândeşte-te ce înformaţii ai vrea să se găsească pe www despre tine.

Inventează ceva. Sau şi mai bine, oferă ceva gratis şi de calitatite. Lucrurile gratis prind, dacă sunt şi calitative, devin virale. Foloseşte mici artificii de a da un aspect estetic felului tău de a fi. Ai putea să promovezi un motto, să promovezi anumite principii sau orice mai îţi vine în minte. Scopul este ca lumea să afle de ele şi să ştie că îţi aparţin.

Fă lucrurile din pasiune. Informează-te mai mult despre ceea ce faci, vino cu propuneri sincere şi caută să oferi mai mult decât colegii tăi. Învaţă să îţi placă ceea ce faci.

Fii constant şi consecvent. Probabil unul dintre cele mai importante lucruri din toate domeniile. Nu fi tipul de persoană, care face ceva deosebit şi după aceea nu mai aude lumea nimic de ea. Anulezi munca ta iniţială în loc să construieşti pe baza reputaţiei câştigate.

Interacţionează cu cei mai buni sau cu cei mai populari oameni din domeniul tău. Este bine să îţi asociezi imaginea cu persoane care sunt deja acolo unde vrei tu să ajungi, în plus s-ar putea să şi colaborezi cu ei.

Implică-te în proiectele cele mai bune şi cu cele mai multe beneficii. Nu contează dacă sunt pe bani sau lucrezi gratis. Evaluează rezultatele şi în alte moduri: conexiuni, feedback pozitiv, prestigiu la locul de muncă.

Informează-te mai bine. Vei fi mai bine pregătit la viitoare întâlniri, şedinţe sau când vei lucra pe diferite proiecte. În plus deţinând mai multe informaţii şi mai calitative, vei putea să devii o “cutie neagră” a organizaţiei tale sau a celor cu care colaborezi. Vei deveni un centru de influenţă, pentru că informaţia reprezintă putere.

Promovează-te tuturor, însă fără să devii enervant. Promovează-te prietenilor tăi, familiei tale, colegilor tăi de la muncă, cunoştinţelor noi. Însă nu exagera, dacă devii enervant vei fi evitat şi refuzat.

Munceşte din greu şi calitativ: Nu trebuie neapărat să munceşti mai mult. Trebuie să munceşti mai deştept şi mai calitativ. Dacă înveţi să livrezi rezultatele în jumătate din timpul necesar altora să le livreze, cine nu ar vrea să colaboreze cu tine?

Fă lucrurile înainte de deadline: Habar nu ai cât contează asta. În primul rând, îţi respecţi cuvântul. În al doilea rând, denotă că eşti serios în ceea ce faci. În al treilea rând, vei căpăta respectul şi încrederea colegilor tăi, pentru că ţi-ai dovedit competenţa.

Fii darnic: Oferă sfaturi gratuite, oferă-ţi în anumite situaţii, din timpul de lucru în mod gratuit în proiecte care consideri că merită. Ajută-i pe ceilalţi să îşi facă treaba mai bine. Vei fi văzut ca pe un om darnic şi crede-mă favorurile ţi se vor întoarce de mai multe ori. Vei fi răsplătit pentru dărnicia ta.

Multumesc Nechita Gabriel si Paul Olteanu pentru sfaturile pretioase! 🙂

Comentarii

 1. Sonia Diugan , 3 mai 2014 at 10:36 PM

  Iar tu, ai si dat dovada de asta. 🙂 Un om darnic esti mereu, darunindu-ne nouă zâmbete si o dragoste prieteneasca. Iar acum, mulţumim ca ne-ai dăruit si aceste „secrete”. 🙂
  Adela, esti mereu extraordinara!

 1. Astefanei Patricia , 3 mai 2014 at 10:49 PM

  Al-nouă-lea paragraf mi-a adus un zâmbet mare.Știu că fac deja asta cu „cineva” de mult timp. 😀 Puuup!

 1. Mihaela Dan , 3 mai 2014 at 10:54 PM

  De cand ne-ai zis c-ai fost la eveniment,asteptam cu nerabdare postarea aceasta.Si uite ca n-am asteptat degeaba.A meritat.Pentru ca am aflat multe sfaturi utile,care cu siguranta imi vor fi utile in viitor.Tu esti mai mult decat un brand pentru noi,stii asta,nu e nevoie sa ma repet,insemni mult de tot pentru fiecare.Si te iubim tare,tare. 😀 Am vazut pozele de acolo,cu toata tinuta ta,e superba.Iar poza ta,de pe blog,e asa frumoasa.Iti sta foarte bine in rosu.Postarile tale chiar ne ajuta si ne bucuram mereu cand scrii cate ceva pentru noi.In timp ce iti scriu aceste randuri,tu esti la concert,la Baia Mare si sunt cu gandul si acolo,la voi… Il rog pe Mos Ene sa-ti dea un pupic dulce din partea mea. :* :* :* Si ca sa fiu sigura,trimit un pup si pe-o raza de soare. 😀 :*

 1. TeoFulga , 3 mai 2014 at 10:55 PM

  Frumos! 🙂 Cu siguranta aceste sfaturi vor fi undeva in mintea noastra,pt ca sunt cu adevarat importante. Multumim si de data asta ca impartasesti cu noi sfaturi si idei. :*
  Te pup.

 1. Georgiana Camelia , 3 mai 2014 at 11:58 PM

  Un post care ma ajuta mult, dar care ma va ajuta si mai mult in anii ce vor urma. Sfaturi de care trebuie sa tina cont orice persoana, zic eu :). Multumim mult Ade pentru ca te gandesti la noi! :*

 1. Marinela Lungu , 4 mai 2014 at 11:11 AM

  Sfaturi cu adevarat pretioase si utile!Iti multumim mult,om frumos si atent!

 1. […] Săptămâna trecută am fost invitată de către Raluca Hagiu să particip la cea de-a 7-a ediție a Atelierelor de idei Unica. Tema pe care urma să o dezbatem era: “Secretele brandingului personal”. Treabă complicată! M-am tot gândit la perspectiva din care vreau să vorbesc. Ba mai mult de-atât, m-am informat, am citit și am discutat cu specialiști. Cu toate astea, am ales să vorbesc cu onestitate despre felul în care mi s-a întamplat MIE să devin un brand. Adică fără să-mi dau seama. Pentru că îmi doresc ca postările mele să vă și ajute în vreun fel, nu doar să mă vedeți pe mine scălămbăindu-mă în toate felurile și emițând judecăți de valoare semidocte, am hotarat să fac un rezumat a ceea ce consider (citindu-i pe alții) a fi important în construirea unui brand. Un fel de tips&tricks. Așadar, ia să vedem ce spun specialiștii!, a scris Adela Popescu. […]

 1. Fifababy.net , 19 mai 2014 at 7:30 AM

  Fifababy.net

  Personal branding!

Leave a Comment