Ce au in comun unul din 4 romani

29 noiembrie 2019 | Niciun comentariu
M-am alăturat misiunii #AristonComfortChallenge, prin care @CruceaRosieRomana și Ariston Romania si-au asumat pentru al doilea an consecutiv provocarea de a duce confort tuturor, pretutindeni. Te invit și pe tine să te alături acestei campanii deoarece nimeni nu ar trebui să fie privat de la un lucru atât de simplu – apa caldă. Implică-te și tu! Donează și tu! Împreună putem duce confortul chiar și acolo unde pare greu de atins! I Adelapopescu.eu

Mai tineti minte Ice Bucket Challenge? Provocarea aceea lansata de catre Anthony Senerchia prin care oamenii erau de acord sa li se rastoarne o galeata cu apa rece ca gheata in cap, pentru constientizarea efectelor sclerozei laterale amitrofice. Campania a prins, noua ni s-a parut amuzant, cativa dintre noi am inteles ce presupune aceasta boala si am donat. 

Insa, daca stam sa ne gandim bine, 1 din 4 romani traiesc „ice bucket challenge” in fiecare zi. 

Eu am copilarit la tara. Acum 30 de ani, conditiile nu erau cele de acum. Nici acasa, nici la scoala. Majoritatea satelor nu aveau apa curenta, deci nici vorba de apa calda la robinet. Multi dintre noi ne treazeam in suieratul ibricului, pus de mama pe foc, ca sa incalzeasca apa sa ne spalam pe fata si pe dinti. 

Indiferent de anotimp, de temperatura din casa, apa era tot timpul rece si trebuia incalzita. Daca nu de acasa, macar din vacantele de la bunici, fiecare dintre noi isi aminteste ce insemna spalatul „la lighean”, incalzitul apei, spalatul pe dinti cu apa rece dupa somnul dulce. 

Din pacate, chiar si in 2019, aceasta este realitatea pentru multi. Pentru scolile in care invata copiii nostri, pentru camine de batrani, uneori chiar si spitale. O lipsa totala de comfort, dar care, cu ajutorul unor oameni buni, poate fi schimbata. 

Ariston a adus comfort chiar si acolo unde parea imposibil. Anul trecut, Ariston Thermo a realizat o misiune in Groenlanda, unde au construit o casa pe care au incalzit-o cu o centrala Alteas ONE si pe care au donat-o cercetatorilor de la Universitatea din Copenhaga, pentru a putea continua studierea schimbarilor climatice in conditii umane. 

Au continuat aceasta misiune, de a duce comfort, si in Romania, alaturi de Crucea Rosie Romana, ale carei statistici ne arata ca in tara exista milioane de persoane care nu au acces la apa calda. Astfel, sub sloganul Ariston Comfort Challenge, compania a donat in doi ani peste 1000 de boilere, care asigura comfortul pentru 112.000 de persoane. 

Proiectele Ariston si Crucea Rosie continua in toata tara, in institutii sau chiar impreuna cu Salvamont. Si ma gandesc ca, daca am reusit sa ne strangem atatia sa donam pentru Ice Bucket Challenge, o putem face din nou. Fiecare dintre noi se poate alatura acestui proiect si poate dona, direct pe site-ul Crucii Rosii, orice suma, pentru a aduce putin comfort in viata unor oameni. 

Stiu ca sunt multe cauze care ne sensibilizeaza si pentru care ne-am dori sa donam. Si ca uneori ne este greu sa alegem. Dar cred ca uneori, traind in comfortul vietilor noastre, unele lucruri, precum apa calda, ni se par normale. Haideti sa incercam sa ne imaginam cum ar fi ca o zi intreaga sa nu avem deloc apa calda. Doar o zi. 

O zi in care vii obosit de la serviciu si vrei doar sa faci un dus si sa te intinzi in pat. 

O zi in care vii de la sala. 

O zi in care ai fost infrigurat si abia astepti sa faci o baie fierbinte. 

Sau orice alta zi. 

Cum ar fi? 

Leave a Comment